Zandbak maken

Je kunt in de tuin een mooie grote zandbak maken (of een kleinere) voor de kinderen. Het is mooi om te zien hoe ze erin kunnen spelen en hoe ze zichzelf kunnen vermaken. Er zijn kant en klare oplossingen voor een zandbak, maar je kunt hem natuurlijk ook zelf gaan maken.

Bepaal de juiste plek voor de zandbak

Het is goed om de zandbak niet pal in de zon te plaatsen. Het is goed om hem half in de schaduw en half in de zon te hebben. Je wilt hem niet in een donkere hoek plaatsen waar het te vochtig kan zijn. Vaak wordt er veel gerend bij de zandbak. Het is daarom slim om voor rubberen tegels rondom de zandbak te kiezen. Bedenk ook dat honden en ook katten dol zijn op een zandbak. Zorg er daarom voor dat je een zandbak altijd af kunt sluiten met een zeil of een deksel.

De juiste afmetingen

Een zandbak is er vooral voor jonge kinderen. Het is dus iets wat er een tijdje zal zijn en dan weer weggaat. Het is bij het kiezen van de juiste afmetingen daarom slim om te kijken hoeveel ruimte je van je tuin tijdelijk wilt inleveren voor de zandbak. Een zandbak kun je ook wat hoger maken door wat meer planken te gebruiken. Een zandbak hoef je voor kleine kinderen trouwens niet te groot te maken. Vaak spelen kinderen er allen in en kunnen ze zich verloren voelen in een grote zandbak.

Een gat maken voor de zandbak

Om te beginnen met het maken van de omtrek van zandbak. Gebruik hiervoor paaltjes en een koortje. Steek nu de randen af met een spade en graaf een gat van ongeveer 20 centimeter diep.

Een worteldoek gebruiken

Om de ondergrond mooi vlak te laten worden verwijder je dikke wortels en stenen met een schopje. Leg nu het worteldoek op het uitgegraven gat. Hiermee zorg je dat er geen onkruid in de zandbak kan komen. Het vocht wordt echter wel goed afgevoerd.

De constructie van de zandbak

Zaag de zijplanken voor de zandbak uit op de juiste afmetingen en monteer de zijwanden van de zandbak tegen de tuinpaaltjes aan. Schroef ze vast met schroeven (boor de gaten voor om splijten te voorkomen). Elke kant bestaat uit drie tot vier planken van dezelfde lengte. Gebruik vier planken voor de rand aan de bovenkant welke je mooi in verstek afzaagt. Schroef de randplanken aan de bovenkant vast aan de tuinpalen.

Een deksel voor de zandbak

Om te voorkomen dat honden, katten, tuinvuil en ongedierte vrij spel heeft in de zandbak is het slim om een deksel voor de zandbak te maken. Bevestig de tuinplanken aan elkaar met een ruimte van ongeveer een centimeter om ventilatie mogelijk te maken. Monteer ze dwars op twee van hetzelfde soort planken. Je kunt hier ook smalle tuinpaaltjes voor gebruiken. Maak het deksel uit twee delen om het zo gemakkelijker op te kunnen pakken en neer te kunnen leggen.

De zandbak afwerken

Behandel het hout met een beschermende beits om het hout te beschermen en een langere levensduur te geven.

De zandbak vullen

Nu is het tijd om de zandbak vol te gooien met speelzand. Haal 12 zakken van 25 kilo met speelzand voor een zandbak van 1,5 meter bij 1,5 meter. Verdeel het zand mooi over de zandbak. Verschoon minimaal ieder seizoen het zand weer in verband met de hygiƫne.