Tuinonderhoud

Tuinonderhoud hoeft helemaal niet duur te zijn. Het meeste tuinonderhoud is prima zelf te doen. Het nadeel is alleen dat het redelijk wat tijd kost. Per week gaat het misschien maar om een paar uurtjes, maar als je alles per jaar bij elkaar optelt gaat het al snel om een boel tijd. Zeker als je geen groene vingers hebt of simpelweg geen zin hebt om zoveel buiten bezig te zijn omdat je het bijvoorbeeld al druk genoeg hebt, kan het raadzaam zijn om een tuinman in te huren. Een tuinman kost zo een €40 euro per uur, exclusief voorrijkosten en materiaal (kunstmest, bloemen, planten, struiken, et cetera) waardoor ook dit al snel een dure opdracht wordt.

Tuinman inschakelen?

Zodra je besluit een tuinman in te huren doe je er goed aan om een offerte aan te vragen bij diverse bedrijven uit je woonplaats. Door een offerte op te vragen bij een handvol bedrijven weet je ongeveer wat een redelijke prijs zal zijn voor het project waardoor je niet te veel zult betalen. Zeker als je de tuin structureel door een hovenier wilt laten bijhouden, kun je flink besparen op die kosten. Een hovenier kan redelijk eenvoudig een offerte maken voor de kosten per jaar. Hierin wordt vastgelegd wat de hovenier exact uitvoert en hoe vaak hij per jaar langs komt. Zorg ook daadwerkelijk dat dit is vastgelegd om verrassingen te voorkomen.

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf de simpele klusjes te doen, zoals het maaien van gras of het planten van nieuwe bloemen en struiken, en het overige door de tuinman te laten doen. De tuinman hoeft dan niet vaak langs te komen, maar knapt wel de vervelende klusjes voor je op.

Richtprijzen tuinonderhoud

Als richtprijs kun je aanhouden dat een hoveniersploeg voor een voorjaarsbeurt van één dag totaal zo een €900 euro rekent. Dat bedrag is dan inclusief alle kosten (BTW, voorrijkosten, afval, gebruik van machines en gereedschappen, bemesting, enzovoorts). Die kosten kun je verlagen door zelf alvast dode planten weg te halen of het afval zelf weg te brengen bij de milieustraat in je dorp of stad; dit kost over het algemeen niets.

Tuinonderhoud per seizoen

Aan je tuin kun je het hele jaar bezig zijn. We geven een korte opsomming van de klusjes die je per seizoen kunt uitvoeren. Als je je hieraan houdt zal het onderhoud zoveel mogelijk verspreid zijn en ben je dus zo min mogelijk tijd kwijt aan het onderhouden van je tuin.

In de zomer

In de zomermaanden kun je de vijver bijvullen zodra het waterpeil te laag dreigt te raken, maai je uiteraard het gras, kun je onkruid wieden en uitgebloeide bloemen en planten verwijderen en is het tijd om de moestuin in te zaaien.

In de herfst

In de herfst begint alles alweer op z’n einde te lopen. Je ruimt de bladeren op die in de tuin liggen, verwijdert dode planten uit de vijver, maakt gebruikte nestkastjes alvast schoon voor komend jaar, wiedt het onkruid, oogst eventueel rijp fruit, verwijdert eenjarige planten. Aan het einde van de herfst kun je alvast de buitenkraan/-kranen afsluiten. Ook is dit het moment om een eventuele tafel om vogels te voeren buiten te plaatsen.

In de winter

In de winter valt er niet heel veel te doen. Zorg in ieder geval dat de waterleidingen afgetapt zijn zodat ze niet barsten bij vorst, je kunt bloembollen planten en je kunt eventuele kapotte hekken en schuttingen repareren. Nu staan er geen planten voor en kun je er dus goed bij.