Tuin aanleggen kosten

Als je een tuin aanleggen wilt dan is het natuurlijk goed om de prijzen te kennen. De materialen die je kiest bepalen voor een groot deel de kosten. Ook is het bepalend of je zelf met de handen in de grond gaat of dit laat doen. Het begint echter allemaal bij een goed ontwerp van een tuin. Hiervoor kun je naar een hovenier gaan of een tuinarchitect.

Wat kost een tuin ontwerp?

Voordat je een tuin aanleggen kunt heb je natuurlijk een plan nodig. Een ontwerp helpt je om een mooie tuin te krijgen. Een hovenier of een tuinarchitect heeft volop ervaring en weet precies waar hij op moet letten. Zo moet je ruimte hebben om bij de ramen te komen om ze schoon te maken. Ook moet er volop licht door de ramen komen. Zo zijn er nog een aantal andere zaken waar je op moet letten. Op basis van het ontwerp zal er een beplantingsplan komen waar je gebruik van kunt maken. Een tuinontwerp zal rond de €250 euro tot €500 euro kosten.

Wat zijn de prijzen?

Als je alleen een tuin aanleggen wilt en je hebt al een ontwerp dan moet je rekenen op een kostenpost van €50 euro tot €100 euro per m2. Een ontwerp kost trouwens €250 euro tot €500 euro, afhankelijk van de grootte van je tuin en de complexiteit van het ontwerp. Een goedkope tuin kan bijvoorbeeld meer gras hebben dan sierbestrating. Ook kun je de tuin duurder of goedkoper maken door jonge of volwassen planten te kiezen. De prijs is eigenlijk door verschillende factoren sterk te beïnvloeden.