Hoe kun je kakkerlakken in je tuin bestrijden?

De beste manier om kakkerlakken te bestrijden is eigenlijk een manier waar je misschien nu niet naar op zoek bent, waar het nu al te laat voor is. De beste manier is namelijk door simpelweg te voorkomen dat het ongedierte je huis betreedt. Dat klinkt lastig, maar in feite hoeft dat het niet te zijn. De beesten komen binnen via kieren en gaten in de muur, tijd dus om op zoek te gaan naar dergelijke poorten vol onheil.

Verder is het van belang dat je je woning schoon houdt. Kakkerlakken houden van viezigheid en vochtigheid, en zullen dan ook graag op plekken die aan die randvoorwaarden voldoen afkomen. Reden genoeg dus om dat te voorkomen en je huis schoon en netjes te houden. Maargoed, dat is allemaal preventief. Zodra een kakkerlak een stap binnen de deur heeft gezet, is het al te laat voor preventieve maatregelen. Alhoewel, je kunt daarmee wel voorkomen dat er meer kakkerlakken binnenkomen.

Je kunt de beesten op diverse manieren bestrijden. Er zijn enkele bestrijdingsmethoden die niet giftig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het op de keukenvloer leggen van een natte doek. De kakkerlakken houden van vocht en zullen ’s nachts onder de doek kruipen, zodat je ze de volgende morgen kunt opvegen en wegdoen. Andere opties zijn lijmvallen of het plaatsen van een bakje met water en olie, waardoor de insecten verdrinken.

Mocht dat niet voldoende zijn dan kun je overgaan op chemische bestrijdingsmiddelen. Denk hierbij aan de befaamde spuitbussen met permethrin erin. Je kunt daarmee de kakkerlakken doden, maar zult de eitjes niet doden. Deze komen doorgaans pas na enkele weken tot maanden uit, waardoor je de behandeling regelmatig zult moeten herhalen. Een andere manier is natuurlijk om een expert in te schakelen. Je weet dan zeker dat de bestrijding doeltreffend wordt uitgevoerd en je achteraf gegarandeerd vrij bent van kakkerlakken.

Wat kost de bestrijding van kakkerlakken?

De genoemde zelfbouw-bestrijdingsmogelijkheden hoeven niet duur te zijn, zo zijn lijmplankjes al vanaf een euro per stuk bij de meeste bouwzaken te verkrijgen. Een spuitbus met chemische bestrijdingsmiddelen kost eveneens een paar euro, denk hierbij aan bedragen tussen de vijf en tien euro.

Het inhuren van een bedrijf is logischerwijs het duurste. Aangezien de chemische bestrijdingsmiddelen bij veelvuldig gebruik ook voor mensen schadelijk kunnen zijn en er daarom diverse veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden, is het laten bestrijden van kakkerlakken een dure aangelegenheid. Denk hierbij aan bedragen van rond de € 75,- per uur, waarbij een gemiddelde bestrijder zo’n drie uur met de behandeling bezig is.

Bestrijdingsmiddelen

Kakkerlakken zijn vieze beesten, en daarom wil iedereen die ze in huis heeft, ze daar zo snel mogelijk weer weg hebben. Maar hoe doe je dat precies?

Welke zijn er?

Het is lastig om kakkerlakken te bestrijden. Dat komt niet doordat kakkerlakken lastig op te sporen zijn, maar simpelweg doordat kakkerlakken eieren leggen en deze doorgaans twee maanden nodig hebben om uit te komen. Gedurende die tijd kunnen eieren dus uitkomen, en zul je dan ook de bestrijding moeten herhalen om te voorkomen dat de plaag opnieuw in gang wordt gezet.

Gelukkig zijn er diverse chemische bestrijdingsmiddelen die vrij efficiënt zijn en doorgaans ook redelijk tegen die eieren helpen. Dat is echter niet altijd niet het geval, dus let daar goed op en herhaal indien nodig de bestrijding.

De bekendste vorm van bestrijding is die met spuitbussen. Je kunt daarmee de beesten doeltreffend doden. Verder zijn zogenaamde biologische bestrijdingsmethoden ook erg in trek. Dit zijn methoden die niet schadelijk zijn voor de natuur, zoals lijmstrips waarbij de kakkerlak vast blijft plakken, of bakjes water met olie waarin de kakkerlakken zullen verdrinken.