Een aanbetaling doen voor boomverzorging?

Bomen zijn mooier als ze goed worden verzorgd. Dit is een feit en ben jij trots op je tuin dan neem je boomverzorging uiteraard serieus. Als je hiervoor een hovenier inschakelt, dan zal deze vast al bij je langs geweest zijn om de bomen te bekijken en een offerte op te stellen. Het zal eigenlijk nooit voorkomen dat je voor enkel het verzorgen van je bomen om een aanbetaling wordt gevraagd. Hier lees je wat je kunt doen als dit wel zo is.

Waarom geen aanbetaling?

Boomverzorging is geen moeilijke en ook geen dure klus voor de hovenier. Er zijn nauwelijks materialen nodig en de totaalprijs voor de werkzaamheden zal vaak niet meer dan een paar honderd euro in beslag nemen. Daarnaast betreft het geen maatwerk en hoeft de hovenier geen voorbereidend werk te doen voordat hij aan de klus kan beginnen. Als jullie hebben samengezeten en hebben bepaald wat de totaalprijs zal worden, kan de hovenier je vragen om een overeenkomst te tekenen wat betreft de werkzaamheden en de betaling. Voor hem is dit meer dan genoeg bewijs dat jij serieus bent over de klus. Dit zijn allemaal redenen waarom een aanbetaling niet nodig is en ook niet zal worden gevraagd.

Wanneer wel?

Er zijn enkele situaties waarin wel om een aanbetaling gevraagd kan worden en deze zijn dan ook erg schaars. Ten eerste kan het zijn dat jouw klus zo groot is dat deze duizenden euro’s gaat kosten. Eigenlijk kan dit alleen wanneer je een bos wilt laten verzorgen en niet een paar bomen in je tuin. Voor dit soort grote bedragen kan een hovenier een voorschot vragen. Ook wanneer de boomverzorging deel uitmaakt van een groter project, zoals een volledige tuinrenovatie kan het zijn dat de hovenier voor de totaalprijs van het project een aanbetaling vraagt. Dit betreft dan eigenlijk al niet meer alleen boomverzorging en de vraag om een aanbetaling is dan ook vrij redelijk en normaal.

Wel een aanbetaling, wat nu?

Vraagt de hovenier jou voor de boomverzorgingsklus een aanbetaling, en dit betreft niet één van de twee geschetste situaties, dan kun je het beste direct de samenwerking afbreken en de aanbetaling zeker niet voldoen. Dit kan namelijk duiden op financiële problemen bij de hovenier. Voor een klus die €500 bedraagt zal de hovenier niet meer dan 10 procent te hoeven investeren in materialen en kan hij dit al niet voorschieten dan is dit zorgwekkend. Ga dus niet met deze hovenier in zee, want gaat deze failliet voordat je klus is afgerond, dan ben je je aanbetaling kwijt.

Bescherming tegen aanbetalingen

Je zal het weinig tegenkomen, maar wordt er toch om een aanbetaling gevraagd zorg er dan in ieder geval voor dat de hovenier deze verzekert. Dat betekent dat je hoe dan ook gecompenseerd wordt voor je investering als de werkzaamheden toch niet door kunnen gaan. De hovenier zal dan of voor vervanging zorgen zonder dat jij hier financieel onder lijdt of hij zal je je aanbetaling terugbetalen. Op die manier ben je gedekt en weet je dat je aanbetaling veilig is. Lees verder over bomen snoeien op BoomverzorgingWijzer.be